Zo Maak je Goede Voornemens Waar!

Maakte jij goede voornemens aan het begin van dit jaar? Of maak je plannen om vanaf de lente te gaan afvallen of dingen anders aan te pakken? De plannen zijn mooi, maar het kost vaak moeite om het vol te houden. Hoe slaag je hier wel in?
We zijn vooral bezig met het goede in het leven. Een etentje bij de familie,  ons inzetten voor het welzijn van een medemens in nood, samen zijn met vrienden of een korte vakantie. We vergeten vaak de onmogelijkheden van het leven, en richten ons juist op het fijne en de nieuwe mogelijkheden die de toekomst zou kunnen bieden. Daarom nemen we ons regelmatig dingen voor. Vele goede voornemens schuiven echter als snel naar beneden op de prioriteitenlijst.  Mañana. Tomorrow. Demain. Morgen. Dan ga ik écht aan de slag. Langzaam verdwijnen ze uit je blikveld en voor je het weet pak je de dingen weer précies hetzelfde aan als altijd.
Goede voornemens maken kan iedereen. De kunst is echter om dit niet een “voornemen” te laten blijven, maar te doen wat je zegt en je beloften na te komen.

Hoe zorg je ervoor dat je je goede voornemen ook echt realiseert?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk kort: voeg de daad bij het woord! Ga DOEN wat je zegt te zullen gaan doen. Als je iets wilt, moet je iets moeten doen om het mogelijk te maken. Dit principe is niets nieuws, velen weten dit. Echter, iets weten en er ook daadwerkelijk naar handelen lijken altijd nog twee verschillende werelden.  En dat is precies het punt waar veel mensen vast komen te zitten en hun doelen en goede voornemens opgeven.

Mijn eigen voornemens

Zelf heb ik het voornemen dit jaar effectiever om te gaan met mijn tijd. Waarom? Om meer ruimte te creëren voor groei, inspiratie, creatie en rust. Om dit te bereiken is het belangrijk om mijn werktijden efficiënter in te richten. De rust die sport en meditatie voor mij brengen zorgt voor rust, helderheid en inspiratie. Mijn werktijden efficiënter inrichten zorgt ervoor dat ik meer tijd overhoud voor sport, meditatie, studie en mijn dierbaren. Om dit mogelijk te maken heb ik besloten mijn praktijk te verhuizen naar midden-Nederland. De nieuwe centrale ligging brengt voor mijn cliënten én mijzelf een enorme besparing in reistijd met zich mee met alle voordelen vandien. Ook heb ik vanaf dit jaar een aantal vaste dagen en tijden gekozen waarop ik beschikbaar ben voor individuele sessies. Hierdoor creëer ik meer focus voor de te verrichten activiteiten én  houd ik meer tijd over voor alle activiteiten die op mijn agenda staan: sporten, meditatie, het runnen van mijn andere bedrijven, het geven van trainingen en natuurlijk mijn geweldige neefjes.

Wat is het geheim?

Consequent stappen ondernemen: dat is het geheim. Niet afwachten tot de drukte voorbij is, niet wachten tot de kinderen weer vakantie hebben, tot de crisis afneemt of tot het droog is buiten.  Maar vandaag handelen naar wat je zegt.
Het nemen van die eerste stap kan moeilijk zijn, omdat het eindresultaat te ver weg ligt van je huidige situatie. Alsof je jezelf voorneemt zonder training en voorbereiding binnen één dag de Mount Everest te beklimmen. Dit lijkt zo onmogelijk, dat de moed je in de schoenen zinkt. Hierdoor beslis je het toch nog éven uit te stellen, of helemaal niet te beginnen.

Stap 1: het hoe en waarom van je doel

Wat je ook wilt bereiken, bedenk goed wat je doel exact is en wat de voordelen zijn van het behalen van dit doel. Waarom is het belangrijk dat je dit doel bereikt? Wat verwacht je hiermee mogelijk te maken? Wie profiteert hiervan, en op welke manier? Welke angsten voel je bij het proces op weg naar dit doel? Welke zorgen heb je? Zijn deze angsten en zorgen reëel of komen ze voort uit een oude emotionele software die hoognodig toe is aan een update? Wat of wie heb je nodig om aan de slag te gaan? Wat kun je vandaag concreet doen om de eerste stap te zetten?

Stap 2: creëer overzicht

Lijkt het doel te groot en het eindresultaat te ver? Hak het in delen. Zo creëer je overzicht. Kijk maar naar het voorbeeld van het beklimmen van de Mount Everest. Het  beklimmen hiervan bestaat uit: A. de voorbereiding, B. de beklimming en C. de periode van vieren en bijkomen van de beklimming. Dit zijn verschillende stappen die de beklimmer moet ondernemen om de top te bereiken. En zelfs de daadwerkelijke beklimming van de berg bestaat uit delen: je rust immers uit onderweg naar de top.

Stap 3: omschrijf de onderdelen stap voor stap

Het besef dat je de hele berg niet in één keer hoeft te beklimmen geeft rust en ruimte. Het neemt de prestatiedruk en de stress weg. Omschrijf wat de verschillende delen van je doel inhouden. Deel 1 is bijvoorbeeld “voorbereiding”. Vervolgens beschrijf je in detail en concreet wat de substappen zijn, bijvoorbeeld: A = lichamelijke conditie, B = mentale voorbereiding, C = organisatorische voorbereiding. Daarna ga je per subgroep bekijken wat je moet ondernemen om dat mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een bepaald trainings- en voedingsschema hanteren voor de lichamelijke voorbereiding, een (ervarings)deskundige raadplegen voor de mentale voorbereiding en de juiste klimpartner vinden. Je hoeft niet alles in één keer te doen. Bepaal wat de eerste stap is om je doel te bereiken en handel hier concreet naar. Neem een kleiner eerste doel. Heb je dat doel bereikt, vier dan dit succes – hoe klein het ook mag zijn! Neem vervolgens een iets groter doel en herhaal dit proces.     

“Let the beauty of what you love be what you do.” Rumi

Persoonlijke om je doelen helder te krijgen en te realiseren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.