Quarterlife Crisis en keuzestress: “een periode van onzekerheid, twijfel en teleurstelling rondom je carrière, relaties en financiële realiteit"
Foto @ Gabrielle Henderson

Quarterlife Crisis en keuzestress: een periode van onzekerheid, twijfel en teleurstelling rondom je carrière, relaties en financiële realiteit

Op een nietsvermoedende dag kan het je ‘ineens’ opvallen dat je somber wordt van de kleinste dingen: een social media-bericht waarin de verloving van een vriendin wordt aangekondigd, omringd worden door vrienden die op allerlei gebieden in het leven succesvoller lijken te zijn dan jij, maandagochtenden, iedereen die social media ‘zijn beste leven leidt’. Het idee dat iedereen hard op weg lijkt naar Rome in zijn ‘prestaties’ terwijl jij  amper uit de startblokken komt kan je vullen met paniek: de quarterlife crisis. De paniek in deze levenscrisis kan over allerlei levensvraagstukken gaan: ‘zit ik met mijn carrière wel op het juiste pad?’ ‘Wil ik kinderen?’ ‘Ik heb een geweldige relatie, maar is dit het nu?’ ‘’hoe maak ik nú de juiste levenskeuzes en hoe zorg ik dat ik later geen spijt krijg van de wegen die ik nu kies?’. 

Quarterlife crisis is een fenomeen dat steeds meer (jong)volwassenen treft terwijl ze proberen hun weg te vinden in de wereld van vandaag. Het is een periode van grote veranderingen en onzekerheid, waarin de druk om belangrijke levensbeslissingen te nemen vaak overweldigend kan zijn. Of je nu worstelt met je carrière, relaties of identiteit, de quarterlife crisis kan een uitdagende en verwarrende tijd zijn. In deze blog gaan we dieper in op de symptomen, oorzaken en manieren om met de quarterlife crisis om te gaan. Of je nu zelf in een quarterlife crisis zit of iemand kent die dat doet, deze blog biedt inzichten en tips om je te helpen door deze uitdagende periode heen te komen.

Maar wat is een quarterlife crisis en hoe ga je hiermee om?

De term quarterlife crisis werd in de jaren zestig in het leven geroepen door Elliot Jaques, dezelfde psychoanalyticus die ook midlifecrisis introduceerde. In de ontwikkelingspsychologie wordt een quarterlife crisis omschreven als een combinatie tussen een verlate puberteit en een vroege midlife. Mensen worstelen met de de vraag ’wie ben ik?’ en kijken terug op de eerder gemaakte keuzes in voorbereiding op wat er komen gaat. De quarterlife crisis kan zich manifesteren in een behoefte om ‘weg’ te willen lopen uit je huidige omstandigheden – een behoefte om opnieuw beginnen. Klinisch psychologen omschrijven het als:

“een periode van onzekerheid, twijfel en teleurstelling rond je carrière, relaties en financiële situatie.” 

Uit een onderzoek uitgevoerd door LinkedIn  in 2017 bleek dat 72% van mensen tussen tussen hun 25ste en 35ste levensjaar te maken krijgen met een quarterlife crisis. Ondervraagde gaven aan zich gedurende een periode van een jaar (of langer) verloren, angstig, somber en/of onvervuld te voelen. 

Zijn het alleen de ‘sukkels’ die last hebben van een quarterlife crisis?

Nee – iedereen kan hiermee te maken hebben. Het zijn vaak gezonde mensen met een goede baan, een druk en hecht sociaal leven, een fijn thuis, leuke relatie en een liefhebbend familie – en toch voelen ze zich verloren. Kortom, het gaat ook om jonge ambitieuze, goed opgeleide mensen met ogenschijnlijk alle ingrediënten voor een bevoorrecht leven.

“’fouten’ maken, nieuwe ervaringen op doen, experimenteren en grenzen verleggen” 

Het spook van 30 klopt aan: je bent te oud om in een studentenkamer te blijven wonen, geen leidinggevende functie of interesse te hebben in een serieuze relatie. Tegelijkertijd, vertelt de samenleving je doorlopend dat je nog jong bent en dat je tijd vooral moet gebruiken om ‘fouten’ te maken, nieuwe ervaringen op te doen, te experimenteren en je grenzen te verleggen. Verwarrend. 

Wat zijn de effecten van een quarterlife crisis op je emotionele welzijn?

Het effect van een quarterlife ciris is, dat er veel mooie, getalenteerd mensen met een goed leven rondlopen die niet van zichzelf en hun leven houden, met het gevoel het niet goed genoeg voor elkaar te hebben, burn-out klachten, somberheid, emotionele verwarring, paniek en frustratie. We missen concrete mijlpalen in onze levens die aangeven dat we inderdaad op het juiste pad lopen op weg naar een volwassen leven. Vanwege onbetaalbare huizen, verminderde zekerheden op de arbeidsmarkt gelden de traditionele “mijlpalen” van volwassenheid, zoals een huis bezitten, trouwen en het krijgen van kinderen niet meer als definitie van succes. Dit heeft een gat achtergelaten tussen onze tienerjaren en 40ste levensjaar – waarbij velen van ons het gevoel hebben dat we door een niemandsland ronddwalen zonder aanwijzingen over hoe en  wanneer we de andere kant bereiken.

“Een mismatch tussen waar je dacht dat je zou zijn en waar je leven eigenlijk is.”

Daarnaast kan het niet hebben van een ‘hoger’ doel de bron van een quarterlife crisis zijn. Een kenmerk van het nastreven van een ‘hoger’ doel is, dat je drijfveren intrinsiek gemotiveerd zijn. Je definitie van succes is daardoor niet gebaseerd op carrière prestaties of ‘imago’ om je gevoel van zelfwaarde te bekrachtigen. De voortdurende blootstelling aan “betere opties” via sociale media laat veel van ons met een eeuwig gevoel van ontevredenheid achter. 

“Hetzelfde fenomenen zien we nu ook in relaties. Met apps als Tinder is het een stuk moeilijker om je aan één persoon te binden wanneer er telkens een mogelijke ‘betere optie’ kan zijn met slechts één swipe-beweging.”

Is er een oplossing voor de malaise van het quarterlife crisis?

Natuurlijk kun je proberen om die achterstand die je op anderen  voelt in te halen. Je kunt sneller, sneller en sneller gaan leven om te komen waar zij ogenschijnlijk lijken te zijn. Dat is en blijft water naar de zee dragen – want doet mee aan een wedstrijd waar jij de enige deelnemer bent – je kunt dus alleen tegen jezelf racen. Wil je het lijden verzachten? Het is in eerste instantie belangrijk om je leven te accepteren zoals het nu is, zelfs als het nog sterk afwijkt van het ideaal dat je koestert. Verlichting in je pijn in deze verwarring krijg je door ruimte te scheppen om te begrijpen wat de echte bron van je pijn en stress  is en vervolgens deze oorzaken uit je leven te wieden. 

We hebben allemaal verlangens en behoeftes. Omdat we ze niet allemaal ‘meteen’ kunnen realiseren raken we verward en gefrustreerd, wat slechts een andere vorm van van jezelf pijnigen is. Hetzelfde geldt voor mensen die te ambitieus zijn en teveel in één keer willen realiseren in hun werk, relatie en financiën. Als ze bereiken wat ze willen, worden ze wellustig en willen ze er meer van. En zo gaat de vicieuze cirkel verder. Je kunt het gevoel hebben dat de hele wereld het beter voor elkaar heeft dan jij, maar besef ook dat je niet de enige bent die met dit gevoel rondloopt. Wees dus niet bang om te praten over je gevoelens, twijfels en worstelingen. 

“Neem de tijd om je eigen identiteit te vormen.” 

Tijd om te ontdekken wie bent, waar je energie van krijgt en wat jou dierbaar is in het leven. Dat geeft een basis die kan helpen bij het beantwoorden van allerlei levensvragen waarmee je geconfronteerd wordt. Wat je doet, neem de signalen van een quarterlife crisis serieus en pak deze aan, zonodig met hulp van buiten. 

Toolkit:

Boek van Nienke Wijnants:  Dertigers dilemma

Zingeving en zelfinzicht 

Liggen alle dingen in je leven nét een beetje anders dan je wilt of gehoopt had? Heb je het gevoel dat je ‘eigenlijk’ geen idee hebt wat je op allerlei vlakken in je leven wilt? Hierin ben je absoluut niet alleen: steeds meer mensen, jong en oud, krijgen te maken met een ‘quarterlife’, ‘thirdlife crisis of veertigerscrisis. Ruim 72 procent van de jonge mensen krijgt met zo’n crisis te maken krijgt, waarin je alle keuzes die je in je leven gemaakt hebt opeens in twijfel trekt. Doe ik het allemaal wel goed? Wat wil ik eigenlijk? Ga ik wel snel genoeg? ’Heb ik nou wel de juiste keuzes gemaakt, kan het roer nog om?’

Loop je rond met vragen als ‘Is dit het dan? Is dit alles? ’Hoe maak ik nú de goede keuzes en hoe zorg ik dat ik later geen spijt krijg van de keuzes die ik nu maak’’ Wij hebben toolkits die helpen duidelijkheid te verwerven en handvatten waarmee je weer stappen kunt zetten naar meesterschap over die gebieden in je leven die voor onrust zorgen. Het resultaat? Meer rust in je hoofd en meer ruimte om te doen wat je wilt doen. 

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.