foto Mami Veza over loopbaanbegeleiding
Mami Veza
Mami’s interview met Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid: Vier tips om jezelf te blijven ontwikkelen
“Af en toe in de spiegel kijken helpt je verder”
Bepalen of je huidige loopbaan nog bij je past kan best spannend zijn volgens Mami Veza (32), coach en oprichter van Oak House Academy. Toch is het hebben van een leuke en passende baan belangrijk om goed in je vel te zitten. Je zit immers het grootste gedeelte van een dag op je werk. Mami vindt het dan ook belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan over een leven lang leren. Dit is volgens haar de route naar een gelukkige loopbaan. Hoe kun je alles uit jezelf halen? Mami geeft haar tips om jezelf te blijven ontwikkelen.
Tip 1: Kijk in de spiegel

De wereld waarin we leven en werken is de afgelopen jaren flink veranderd. Banen die nu nog volop aanwezig zijn, bestaan misschien over een jaar of tien niet meer. Volgens Mami is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe je eigen baan zich verhoudt tot deze ontwikkelingen. “Vroeger ging je aan de slag bij een organisatie en bleef je daar langere tijd werken. Dat is nu anders. Er wordt van werknemers verwacht dat je het verloop van je carrière in eigen hand neemt. Kijk in de spiegel en stel jezelf een paar kritische vragen. Wat is de toekomst van mijn baan? Wat wil ik nog leren en wat vind ik leuk? Door antwoord te geven op deze vragen kun je op een bewuste manier mee blijven draaien in de maatschappij.”

Tip 2: Stel concrete doelen

Als je een antwoord op deze vragen hebt gevonden, is de volgende stap het stellen van doelen. Het alleen bedenken van deze doelen is niet genoeg, want dan blijven het slechts woorden. Schrijf ze op en maak ze zo concreet mogelijk. Mami: “Gebruik geen vage begrippen. Zorg dat je duidelijk bent. Het doel ‘Ik wil een andere functie’ of ‘Ik wil gelukkiger zijn in mijn werk’ is bijvoorbeeld niet duidelijk genoeg. Dat kun je concreter maken door te zeggen ‘Ik wil binnen één jaar cursus X hebben gedaan’. Deze doelen kun je vervolgens met je werkgever bespreken. Jouw ontwikkeling is ook voor hen erg belangrijk. Als jij je ontwikkelt, ontwikkelt het bedrijf mee. Een mooie win-win.”

Tip 3: Begin met een kleine stap

Volgens Mami haken veel mensen af omdat ze allerlei beren op de weg zien. Ze vinden zichzelf te oud voor een verandering in hun loopbaan of denken dat ze het niet kunnen. Dat is zonde volgens haar: “Het gaat erom dat je een begin maakt, dan komt de rest vanzelf. Bedenk een kleine klus die je in korte tijd kunt doen, zoals het uitzoeken van een leuke, passende cursus om je kennis op te frissen. Het afronden van een kleine klus geeft voldoening en motivatie om door te gaan. Je laat daarmee aan jezelf én je omgeving zien dat je jouw ontwikkeling serieus neemt.”

Tip 4: Zoek gelijkgestemden

Jezelf blijven ontwikkelen is lang niet altijd makkelijk. Mami vindt dan ook dat je niet alles alleen hoeft te doen en dat het kan helpen om anderen hierbij te betrekken. Dat kan volgens haar door het erover te hebben met vrienden en familie, maar je kan ook buiten deze kring kijken. “Er zijn veel bijeenkomsten en (online) groepen die met elkaar in gesprek gaan over loopbaanontwikkeling. Iedereen bekijkt het onderwerp door een andere bril. Je kunt erg veel van elkaar leren én je wordt geïnspireerd door verhalen van anderen. Op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen in je baan is onmogelijk en onnodig, anderen kunnen je daarbij helpen. Ga op onderzoek uit en ontmoet je lotgenoten.”
Leuk en uitdagend werk is belangrijk om goed in je vel te zitten. Omdat de maatschappij in sneltreinvaart verandert, is het verstandig om je loopbaan onder de loep te nemen. Volgens Mami gaat het om een aantal punten. “Stel jezelf de juiste vragen, ga op onderzoek uit en praat erover met je leidinggevende en onderneem stappen. Daar worden jij én je werkgever gelukkiger van.”


Note: Dit artikel verscheen op dinsdag 30 mei 2017 in de campagne ‘Hoe Werkt Nederland?‘  van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Persoonlijke loopbaanbegeleiding 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.