Hoe Blijf Je Authentiek?
Regelmatig vindt er online een heksenjacht plaats op beroemdheden en politici die zich (online) anders voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Tot grote verontwaardiging van velen, worden imago’s van deze mensen tot in de kleinste details “opgepoetst”. We leven in een wereld van personal branding, Photoshop en social media. Hoe blijf je authentiek?
Champagne voor de foto
Onderweg naar een training, rij ik langs een groepje feestelijk chique geklede mensen. Er worden champagneglazen uitgedeeld. Eén van de dames geeft aan dat ze geen champagne lust en slaat een glas af. Onmiddellijk roept een ander dat ze gewoon het glas moet vasthouden voor de foto. Ja, alleen voor de foto. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk wordt van haar dus niet verwacht dat zij het glas daadwerkelijk leeg drinkt, maar wordt ze wel geacht de schijn op te houden dat ze gezellig een glaasje met deze mensen meedoet. Puur voor de foto…
La vie est belle. Toch?
In deze tijd waarin social media, personal branding en Photoshop hoogtij vieren, vraag ik me weleens af wat nu authentiek en waarheidsgetrouw is.
Uit een studie, “Social norms and self-presentation on social network sites: Profile work in action”, blijkt, dat het zich anders voordoen dan je daadwerkelijk bent gaat om het willen voldoen aan geldende sociale normen. Net als in de echte wereld, willen mensen ook online op een manier gezien worden dat door de samenleving gewaardeerd wordt. Dit is allemaal gebaseerd op het eigen beeld van de geldende sociale normen. Volgens de studie, leidt deze perceptie van sociale normen, tot het willen manipuleren van de vormgeving van berichtgevingen. Zo hoopt men naar de buitenwereld toe een positief beeld van zichzelf te kunnen scheppen.
Met de beschikbare technologie is het gemakkelijk om te doen alsof je leven geweldig is. Of om je anders voor te doen dan je bent. Al mijn Facebook-vrienden lijken de prachtigste reizen te maken, de heerlijkste gerechten te eten en allerlei hippe evenementen te bezoeken. De groep twintigers en dertigers van nu heeft als norm dat het leven groots en meeslepend moet zijn. Maar wat doe je met het deel van het leven dat niet groots is? De saaie dagen die je op het werk hebt, de twijfels die je hebt over de toekomst?
Authenticiteit: yeah right!
Mijn cliënten worstelen ook weleens met het dilemma van trouw aan jezelf zijn. In de loopbaancoaching heb ik het vaak over de vraag wat iemand nu bijzonder maakt. Dan komen we altijd op een groot aantal kwaliteiten. Maar ja, veel van mijn cliënten zijn bescheiden en het voelt voor hen niet authentiek om dit uitgebreid te verkondigen in netwerk- en sollicitatiegesprekken. En dan zitten ze in een spagaat. Als ze niet meedoen met de “zelfverheerlijking” die tegenwoordig als norm geldt, doen ze zichzelf tekort. Als ze voor hun gevoel erg moeten opscheppen voelt dat ook niet goed. Een interessant dilemma.
En nu?
Om de vergelijking te trekken met het champagne-incident: maak je in het leven doorgaans de keuze voor champagne of wijs je het glas af? Goed, je kan het natuurlijk pragmatisch benaderen door af en toe mee te doen met de omgeving, ook al heeft champagne niet jouw persoonlijke voorkeur. Een andere mogelijkheid: gooi eens een andersoortig drankje in het glas. Dus pas je tot op zekere hoogte aan, zonder het gevoel te hebben jezelf te verloochenen. Kortom, hoe presenteer jij jezelf op jouw manier?
Persoonlijke loopbaanbegeleiding
-
Werk in het quarterlife loopbaancoachingstraject met een loopbaancoach en creëer een loopbaanplan dat past bij jouw talenten, interesses en professionele doelen en ambities. Meer informatie >>
Je kunt kiezen uit twee programma’s:
- Career Switch biedt ondersteuning bij het vinden van die (nieuwe) droombaan. Meer informatie >>
- Career Advancement is ontworpen voor wie zijn potentie verder wil ontwikkelen in de huidige functie om deze naar het volgende niveau te tillen. Meer informatie >>
- Boek een vrijblijvend Oriëntatiesessie >>
- Meld je aan voor de OAKZine en ontvang maandelijks gratis tips en adviezen. >>
- Lees meer over onze andere ‘Oplossingen’ >>