Help, iedereen wordt Vegan moet ik nu ook?
Misschien valt het je ook op dat hele volksstammen Vegan worden, ook mensen van wie je het niet verwacht. Celebs steken hun miljoenen volgers aan om Vegan te worden, meer en meer restaurants en foodtrucks die Vegan food verkopen. Je zou kunnen stellen dat dit wederom een nieuwe trend lijkt te zijn die vanzelf weer aan je voorbij zal gaan. Maar is dit werkelijk zo? Waarom gaan deze mensen massaal over tot een levensstijl vrij van dierproducten? Wat zijn de voordelen? En kloppen de vele beweringen over de voordelen van een vegan-levensstijl? Aangezien we onze gezondheid allemaal belangrijk vinden, is het op z’n minst de moeite waard in deze materie te duiken en een weg te banen door de grote Vegan-jungle. In deze blog lees je alles over wat wij ontdekten over de effecten van een Vegan-levensstijl.
Overgewicht
Overgewicht is volksziekte nummer een in de Verenigde staten. Volgens de laatste cijfers (2014) is zo’n 70% van het Amerikaanse volk te dik. Ook in Nederland blijven we niet langer achter, de helft van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht. De helft! Dat is behoorlijk wat! Niet alleen volwassen, ook kinderen zijn zwaarder en ongezonder ooit tevoren. Welvaartsziektes overheersen steeds meer, dit zijn ziektes die 100 jaar geleden slechts een enkelingen trof. Als je naar deze cijfers kijkt dan moeten we toch eens even grondig gaan kijken naar hoe gezond we werkelijk leven.
Voeding wordt steeds meer een discussiepunt. Deskundigen zijn het al een ‘tijdje’ met elkaar eens dat een regulier westers dieet niet voldoende is om werkelijk gezond te leven. Er is grote vraag naar een gezonder levensstijl, geen wonder dus dat alle boeken over aankomen, afvallen, vreetbuien, extreme work-outs, leefstijl en recepten onomstotelijke grote hits zijn. Het wordt ons echter niet gemakkelijk gemaakt met alle tegenstrijdige adviezen, de fast foods, kant en klare maaltijden, snacks en snoep die in overvloed beschikbaar zijn, steevast voor een lage prijs. Het is dus even zoeken en ontdekken hoe je zo gezond mogelijk kunt leven, de omschakeling kost je wat tijd maar wat je ervoor terugkrijgt is het meer dan waard. Maar hoe maak je dit mogelijk? Hoe weet je wat gezonde voeding is en wat je vooral moet laten staan?
Wat is (on)gezond?
Eet geen ei, eet maximaal 2 eieren, eet zoveel eieren als je wilt; roomboter is gezond, nee toch niet; volkorenbrood is gezond maar bevat te veel suikers; melk is slecht voor elk, etc. Magazines, boeken, blogs, programma’s op tv, de krant, allemaal beweren ze wat anders. Wie moet je dan volgen en geloven? Nog steeds eet de grote massa zoals het voedingscentrum adviseert of ze zijn aan de Sonja
Bakker. Wat men echter over het hoofd ziet is dat veel van deze voeding bewerkt is en weinig tot geen ‘leven’ bevat. Het kost je lijf extra energie om bewerkt voedsel te verwerken. En er zijn veel bewegingen zoals Atkins, het Weston Price dieet en de Paleo movement die beweren dat het eten van vlees en proteïnen prioriteit moet zijn. Op basis hiervan is Gezond Nederland massaal aan de proteïnen gegaan. Myself included en ik moet zeggen dat het eten van alleen natuurlijk voedsel, dus niet bewerkt, veel meer wonderen doet voor de gezondheid.
Wat studies zeggen over het eten van vlees
Maar heel veel studies wijzen uit dat het eten van vooral bewerkt vlees maar ook Biologisch vlees behoorlijk kankerverwekkend is, misschien wel de nr. 1 ziekteverwekker omdat vlees veelal ongezonde stoffen bevat zoals pesticiden, nitriet, chemische conserveringsmiddelen, kleurstoffen, ongezonde zouten, suikers en antibiotica. Dit zijn stoffen die je hele systeem uit balans halen. Daarnaast wordt vlees moeizamer verteerd door de darmen. Ook wordt het eten van vlees in verband gebracht met diabetes en hart en vaatziekten wat doodsoorzaak nummer 1 is. Het veroorzaakt ontstekingen die de grondlegger zijn van ziektes zoals kanker. Naast de ziektes verhoogt het eten van vlees de kans op overgewicht. We zouden je met veel meer technische jargon kunnen vermoeien over waarom vlees niet goed is voor je lijf, maar dat is niet het doel van dit artikel. Nee, je hoeft geen 100% afscheid van het eten van vlees te nemen (stiekem wel, maar we begrijpen de hunkering naar bepaalde Soulfood, lees: Hamburgers, Dim sum, Roti, Soto soep). Doel is uiteindelijk om meer Plantaardig te gaan eten want daar zijn de grote en zelfs wonderlijkste resultaten te behalen voor je gezondheid.
Meer levenskracht voor het lijf en het milieu
Er zijn talloze redenen om Veganist te worden en deze beweging groeit snel, onderstaand vind je een paar redenen die mensen opgeven als ze gevraagd worden naar de reden waarom ze afscheid van vlees(producten) hebben genomen.
- Vlees, vis, bewerkt voedsel en zelfs gezonde voeding uit blik bevatten weinig levenskracht. Door het eten van een salade (mits niet voorgesneden) absorbeer en benut je direct alle energie die het voedsel te bieden heeft wat voor meer energie in jouw lijf zorgt.
- Naast het gezondheidsaspect voelen Veganisten zich vaak ook verantwoordelijk voor het milieu. Door de veehouderij komen er veel broeikasgassen vrij zoals methaan en CO2 en dat is de hoofdreden waarom het klimaat zoveel te lijden heeft. Ook heeft het vee voeding nodig en daarvoor wordt er gigantisch veel land gekapt voor de productie van soja, maïs en ander granen. Er is dus een dubbele hoeveelheid land nodig om vlees te produceren.
- Andere problemen veroorzaakt door veeteelt zijn lucht-, waterver-, en bodemverontreiniging. Concreet betekent het dat we bijvoorbeeld 15.400 liter water nodig hebben om 1 kg rundvlees te produceren, dat is evenveel als 1 jaar lang douchen.
- Een belangrijke reden om vaarwel te zeggen tegen de kipnuggets, frikandellen en hamburgers is ook de wijze waarop vee wordt geslacht. Als slachthuizen glazen wanden zouden hebben zouden veel mensen spontaan veganist worden. Het is behoorlijk heftig hoe dieren worden gebruikt als productiemiddel.
Bronnen van proteïne, b12 en calcium
Bij het nemen van afscheid van vlees krijgen we per definitie te maken met de discussie over proteïne, b12 en calcium. Vlees- en visproducten worden veelal gezien als de beste bron voor deze voedingsstoffen waardoor ze vaak als reden worden gegeven om deze producten te blijven eten. Er zijn inmiddels echter talloze bewijzen dat hier geen dierlijke producten nodig voor zijn, er zijn voldoende plantaardige bronnen van eiwit zoals spirulina, chlorella, quinoa, chia zaden, hennep zaden maar ook in bonen, groenten en zelfs fruit die als een (beter) bron van proteïne kunnen fungeren. Daarnaast kun je het nog aanvullen met b12, omega 3, vitamine D maar idealiter slik je die al naast een goede multivitamine, probiotica en hoge dosis vitamine C. Uiteraard allen van de meest pure kwaliteit mogelijk.
Vegetarisch vs Veganistisch
Vegetariërs eten eieren, honing, yoghurt, kaas en soms ook vis. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten alsook geen honing en dragen in de regel ook liever geen producten van dieren zoals leer en bont. Vis lijkt vaak een gezondere optie te zijn als je geen vlees eet. Echter, in de hedendaagse vis zit een verhoogde hoeveelheid kwik. Daarom wordt aangeraden niet vaker van 2 keer per week vis te eten. Kwik is een giftig metaal wat onder ander veroorzaakt wordt door de uitstoot van scheepvaart en kolencentrales. Het afval komt terecht in rivieren, zee en meren en daardoor ook in een dusdanige hoge hoeveelheid in vissen. Vooral de grote vissen zogenaamd de roofvissen zoals zwaardvis, zeebaars, tonijn, paling, heilbot en makreel hebben hiermee te maken. Vissen met een ‘jasje’: garnalen, oesters en st. jacobsschelpen bevatten de laagste hoeveelheid aan kwik. Omdat er ook veel gezonde bestanddelen in vis zitten twijfelt men of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Zuivel
Ondanks dat er een aantal gezondheidsvoordelen te behalen zijn door het eten van zuivel, melk, yoghurt, boter en ook eieren, zijn ze ook verantwoordelijk voor het dichtslibben van onze aderen, te hoge bloeddruk en cholesterol. Uit veel onderzoek blijkt dat melk en zuivelproducten uiteindelijk juist calcium onttrekken aan je botten. Los van de discussie of het wel of niet eten van dierlijke producten beter voor je is denk ik dat de meesten van ons het over eens zijn dat groenten, fruit, noten, zaden, bonen, knollen en gezonde granen de basis zouden moeten vormen van elk eetpatroon. Als je daar dan nog wat dierlijke producten bij wilt eten, ga dan het liefst voor biologische kwaliteit daarmee neem je minder schadelijke stoffen tot je. Misschien is 1 dag per week Vegan eten al heel wat voor je om mee te beginnen, misschien wil je dit uitbreiden naar 5 dagen. Experimenteer, probeer, ervaar en laat jezelf inlichten om tot een balans te komen die werkbaar is voor je. Je gezondheid is nu eenmaal cruciaal voor een lang en gezond leven. Misschien wil of hoef je geen Vegan te worden maar wil je slechts meer op plantaardige basis eten, kies voor de weg die bij je past.
Persoonlijke begeleiding bij het creëren van een gezonder leefstjl..
- Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>
- Boek een vrijblijvend Oriëntatiesessie >>
- Meld je aan voor de OAKZine en ontvang maandelijks gratis tips en adviezen. >>
- Lees meer over onze andere ‘Oplossingen’ >>
- Bronnen voor meer informatie over voeding
Wil je in deze materie verdiepen? Onderstaand delen we een aantal informatiebronnen die kunnen helpen bij het maken van keuzes over de (voor jou) juiste voedingsstijl.
Documentaires
What the Health Netflix
Food choices Netflix
VEGAN Youtube
Forks over Knives Netflix
Plantpure Nation Foodmatters TV
Before the Flood (Klimaatverandering) Netflix
Cowspiracy Netflix
Sea the Truth Youtube
Meat the Truth Youtube
Superjuice me Foodmatters TV
100 days in the RAW Foodmatters TV
The Cure is Foodmatters TV
That Vitamin movie Foodmatters tv
Simply RAW Foodmatters TV
Dikke aanrader: 10 day plant based challenge Foodmatters TV
Boeken:
Stoppen met Vlees Robert Bridgeman
Skinny bitch Rory Freedman & Kim Barnouin
Plant Power Lisette Kreischer
Wat is er mis met Vis? Dos Winkel
Websites:
www.evengeenvlees.nl
www.stoppenmetvlees.nl