De pijnlijke kant van Valentijnsdag
Op Valentijnsdag gaat het vooral om de zoete en fijne kant van liefde. Het is de dag waarop mensen hun liefde tonen of kenbaar maken. Liefde is mooi, maar heeft ook een pijnlijke kant. Zo las ik gisteren een artikel in de Metro over het Pleurop-initiatief, een tegenhanger voor de “zoetsappige” initiatieven rondom Valentijnsdag. Het initiatief biedt mensen de mogelijkheid hun relatie te beëindigen door het laten bezorgen van een dode roos of een stomme brief. Een ludieke actie natuurlijk, maar het laat wel zien dat Valentijnsdag voor velen niet leuk is.
Is Valentijnsdag ook niet jouw dag, omdat je relatie gestrand is? Dan ben je niet de enige. Het aantal alleenstaanden in Nederland neemt komende jaren toe van 2,4 miljoen in 2003 tot 3,4 miljoen in 2030. Dat maakte het CBS bekend. In 2050 kent Nederland 3,7 miljoen alleenstaanden – een miljoen meer dan in 2011. In grote steden is het aantal singles groter. Zo is in Amsterdam bijna de helft van de mensen tussen 25 en 40 jaar vrijgezel. Het ontbinden van relaties is één van de belangrijkste oorzaken.
Daten …?
Datingsites doen goede zaken. Het aantal gebruikers van Tinder is nu ongeveer 1,5 miljoen in Nederland. Opmerkelijk vond ik het om te lezen dat ruim zestig procent van de single mannen wel aan het daten gaat, maar alleen een vaste relatie wil als er een garantie is op perfectie. Het is dan ook niet zo raar dat uit cijfers blijkt dat een groot percentage singles niet meer actief aan het daten is, omdat ze de zoektocht naar de ware hebben “opgegeven”.
‘Niet geschikt voor een relatie’
Ben jij een single die niet langer zoekt? Heb je alle hoop op het vinden van liefde laten varen? Misschien ben je op veel latere leeftijd single geworden dan je voor mogelijk had gehouden. Of is je relatie op de klippen gelopen. Misschien bleek jouw prins(es) op het witte paard achteraf een giftige kikker te zijn.
De pijn van een verbroken relatie
Een gebroken hart kan voelen als het eind van de wereld. Geen enkele hoeveelheid pijn voelde ooit als zo’n sterke concentratie van kwelling. Het is alsof er een gigantisch gat in je hart is geboord, zonder enig hoop op herstel. Je huilt, je schreeuwt, je kijkt naar alle series en films over het onderwerp die op Netflix te vinden zijn. Je praat eindeloos met je beste vriend(in), en iedereen die jouw verdriet aan wil horen. En toch lijkt niets het liefdesverdriet te verzachten of het verlangen dat je voelt weg te nemen. Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat de meeste mensen liever een klap in hun gezicht krijgen dan een gebroken hart. Artsen geven zelfs aan, dat de kans groot is dat je na een relatiebreuk gaat twijfelen aan je eigen identiteit. Erica Slotter, psychologiepromovenda aan de Northwestern University, zegt hierover: “Relaties veranderen de manier waarop we naar onszelf kijken. Als een relatie eindigt, eindigt ook de identiteit die we gedurende die relatie hadden.” Het is dan ook met een goede reden dat we liefdesverdriet zoveel mogelijk proberen te vermijden.
Liever alleen
Door de pijn en verwarring denk je dat je het best de rest van je leven alleen kunt blijven. Je zou kunnen denken dat een gelukkige relatie niet voor jou is weggelegd. Dat je voorbestemd bent om alleen door het leven te gaan. Alle pogingen die je gewaagd hebt om een mooie en langdurige relatie op te bouwen, liepen op een teleurstelling uit. Je besluit dat het hoog tijd is om een paar katten aan te schaffen, die blijven tenminste minstens negen levens bij je. Het is klaar. Over en uit. Voor jou geen romantische liefde meer. Toch? Nee! Fout!
Waarom zou je niet volhouden?
In mijn praktijk spreek ik regelmatig met cliënten over wat te doen als het leven een andere weg inslaat dan je gedacht of op gehoopt had. Als je in een periode terecht komt waarin alles en iedereen tegen lijkt te werken. Maar realiseer je dat je teleurstellingen, uitdagingen en tegenslagen kunt overstijgen en de pijn in een overwinning kunt transformeren. Ook als het om pijn in de liefde gaat. Ik heb tientallen mannen en vrouwen dit succesvol zien doen. Ook zij voelden teleurstellingen, frustraties, boosheid, verdriet en zelfs wanhoop. Er zijn echter stappen die je kunt ondernemen om deze cirkel te doorbreken. Het gaat om vijf belangrijke stappen die deze mensen ook geholpen hebben om hun leven na een relatiebreuk of kwetsing door een dierbare een nieuwe en positieve wending te geven.
Vijf stappen
In mijn volgende blog “Relatiebreuk? 5 Stappen om Veerkrachtiger te Worden” deel ik de vijf meest essentiële stappen met je voor het verhogen van jouw emotionele veerkracht en weerbaarheid. Door het ontwikkelen van veerkracht zul je steeds beter in staat zijn om tegenslagen en teleurstellingen in geschenken te transformeren.
Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van Relatieproblemen…
- Love Rescue Relatiecoaching: als ervaren en gecertificeerde relatiecoach begeleidt Mami Veza met het programma ‘Love Rescue Relactiecoacging‘ koppels om niet alleen hun relatie te verbeteren (waardoor het evenwichtiger, liefdevoller en communicatiever wordt), maar ook om een geheel nieuw niveau van geluk en vervulling binnen jullie relatie te creëren. Het einddoel? Het voorkomen van een (echt)scheiding en het creëren van een liefdevolle en vreugdevolle relatie waarin jullie jezelf kunnen zijn en het gevoel hebben gehoord, geliefd en erkend te worden. Meer informatie >>>
- Boek een vrijblijvend Oriëntatiesessie >>
- Meld je aan voor de OAKZine en ontvang maandelijks gratis tips en adviezen. >>
- Lees meer over onze andere ‘Oplossingen’ >>