Ontdekken Wat je Wilt in het Leven
Foto @ Mimi Thian

Ontdekken Wat je Wilt in het Leven

In onze drukke, moderne wereld worden we vaak al vroeg in het leven gevraagd wat we willen bereiken in het leven: “wat wil je later worden?”. Die vraag verandert wellicht met de context mee, maar de essentie blijft onveranderd en volgt je je hele leven. Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar voor velen is het een bron van voortdurende verwarring en frustratie. Terwijl sommigen duidelijke ambities en doelen voor ogen hebben, voelen anderen zich verloren, onzeker of overweldigd door de eindeloze mogelijkheden die het leven biedt.

Ze blijven vastzitten in een soort niemandsland, waarin ze wel vooruit willen, maar niet weten welke richting ze moeten kiezen.

In deze blog duiken we in de dieperliggende redenen waarom zoveel mensen niet weten wat ze echt willen in het leven. We delen inzichten uit de psychologie, praktische tips en reflectie-oefeningen om je te helpen dichter bij de antwoorden te komen die je zoekt. Of je nu aan het begin van je carrière staat, op een kruispunt in je leven, of simpelweg wat meer richting wilt vinden, deze blog biedt waardevolle handvatten voor zelfontdekking en het vormgeven van een leven dat écht bij jou past.

Afvinken van mijlpalen

Alle belangrijke mijlpalen zijn voor ons op een rijtje gezet. Ga studeren, trouw met de liefde van je leven, werk aan een glansrijke carrière, koop een huis, krijg 1,8 kinderen, heb een druk sociaal leven, enzovoorts. Als kind begin je de vakjes een voor een af te vinken totdat er op een gegeven moment (soms eerder op de reis, soms later) iets niet goed voelde.

Op een gegeven moment denken we: “wacht, is dit alles? Ik heb alles, maar ben niet blij, hoezo niet?”

Die gedachte is het eerste teken dat het tijd is om weer verbinding te maken met onze eigen innerlijke stem. De tijd nemen om aandachtig naar onszelf te luisteren, kan ons een onschatbaar inzicht geven in over onszelf, onze beweegredenen en de toekomst die we ambiëren.

Waarom is het zo moeilijk om contact te maken met je eigen gevoel?

Maatschappelijke druk en verwachtingen: Van jongs af aan worden we blootgesteld aan maatschappelijke normen en verwachtingen. We worden geconditioneerd om te geloven dat succes en geluk worden gemeten aan de hand van bepaalde prestaties, zoals een succesvolle carrière, financiële stabiliteit, een gezin stichten, enzovoort. Hierdoor kunnen we het contact met onze eigen innerlijke verlangens en passies verliezen.

Angst voor het maken van de verkeerde keuze: Het idee van een ‘levensdoel’ kan enorm overweldigend zijn. Mensen zijn bang om de verkeerde keuze te maken en vast te zitten in een pad dat niet echt bij hen past. Deze angst kan leiden tot verlamming en het vermijden van het stellen van doelen of het nemen van risico’s.

Externe invloeden en vergelijking: We leven in een tijdperk van constante vergelijking. Sociale media en de voortdurende blootstelling aan de successen van anderen kunnen ervoor zorgen dat we ons inadequaat voelen. We proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen en worden afgeleid van onze eigen innerlijke verlangens.

Gebrek aan zelfbewustzijn en zelfreflectie: Veel mensen nemen niet de tijd om diep in zichzelf te graven en te onderzoeken wat ze echt willen. Ze zijn vaak zo druk bezig met het voldoen aan de behoeften van anderen of het najagen van oppervlakkige verlangens dat ze geen ruimte creëren voor zelfreflectie. Het ontwikkelen van zelfbewustzijn is essentieel om te ontdekken wat je echt wilt.

Angst voor verandering en onzekerheid: Het nastreven van je diepste verlangens en passies vereist vaak verandering en het betreden van onbekend terrein. Dit kan angst en onzekerheid veroorzaken. Mensen voelen zich vaak comfortabeler in hun bekende routine, zelfs als die routine hen niet echt vervult.

3 denkpatronen die in de weg staan om te weten wat je wilt

Het ontsluiten van onze innerlijke wijsheid kan in het begin intimiderend zijn. We zijn gewend om beslissingen te nemen op basis van de bovengenoemde verwachtingen van de samenleving.

Er is moed en toewijding voor nodig om ons vertrouwen in onszelf weer aan te wakkeren, maar het is alle moeite waard voor een diepere verbinding met je ware zelf.

In mijn werk met cliënten die zichzelf beter willen begrijpen, besteden we veel tijd aan het afpellen van de innerlijke ui. Een van de manieren die ik aanbeveel om dit te doen, is door ervoor te zorgen dat we onze energie niet te verspillen door het beantwoorden van de ‘verkeerde’ vragen (zie hieronder), die vaak in de weg staan om echt tot de kern te komen van wat we willen.

Voorbeeld verkeerde vraag 1: Wat is er voor mij beschikbaar in het leven?

Een client van mij was buitengewoon ongelukkig met haar baan en was dat al een tijdje. Ze ging op zoek naar nieuwe banen door naar LinkedIn-berichten en andere vermeldingen in haar netwerk te kijken. Toen ze halfslachtig sollicitaties begon in te sturen, vroeg ik haar: wat wil je van je volgende baan? Blijkt dat ze niet echt de tijd had genomen om het te verwoorden!

Het enige wat ze wist was dat ze weg wilde uit haar huidige baan.

We beperken onszelf en onze mogelijkheden wanneer we onszelf niet bewust in een bepaalde richting bewegen, dus simpelweg genoegen nemen met wat er komt, ongeacht de aard daarvan. Als je in een restaurant zit eet je toch ook niet ‘gewoon’ wat de ober je brengt? Je kijkt naar het menu en maakt zelf een keus. Dat geldt voor alles in het leven: er is veel meer voor ons beschikbaar als we eenmaal hebben gedefinieerd wat we willen. 

Voorbeeld ‘verkeerde’ vraag 2: Wat zou ik moeten willen?

Velen van ons zijn opgegroeid met een overtuiging van ‘zou moeten’.

“Je zou arts, jurist of ingenieur moeten worden.” Als je rebels iets anders wilde doen, word aangenomen dat je gewoon niet slim genoeg bent om de drie ‘beste opties’ na te streven.

“zou moeten” kan ons de hele weg door onze carrière volgen en dwarszitten. Zorg ervoor dat als je op zelfonderzoek gaat naar waar je echt naar verlangt, je niet terugkomt met een lange lijst aan ‘zou moeten’.

Voorbeeld ‘verkeerde’ vraag 3: Wat denk ik dat ik mag hebben?

 Dit is een grote. Als je de vraag probeert te beantwoorden over ‘Wat wil ik echt?’, sta je jezelf dan toe om groots te dromen? Laat je je fantasie de vrije loop en bedenk je wat het is dat je zou verlichten en tot leven zou doen komen? Of beperk je je wensen tot wat je denkt te kunnen hebben? Als het om dat laatste gaat, doe je jezelf tekort. Merk op wanneer je beperkende overtuigingen je weerhouden je hartenwens te willen.

Wat kun je doen als je jezelf in deze situatie bevindt en geen idee hebt van wat je wilt in het leven?

  • We moeten onszelf toestemming geven om te verkennen en te experimenteren. Het betekent dat we bereid moeten zijn om buiten onze comfortzone te stappen en nieuwe ervaringen aan te gaan. Misschien ontdekken we een passie voor kunst, muziek, schrijven, reizen, ondernemerschap of een ander gebied dat ons hart doet zingen.
  • Zelfreflectie is ook van cruciaal belang. We moeten de tijd nemen om stil te staan en na te denken over wat ons werkelijk gelukkig maakt. Wat zijn onze waarden, interesses en dromen? Wat maakt ons enthousiast en gepassioneerd? Door diep in onszelf te graven en eerlijk te zijn over onze verlangens, kunnen we onze ware roeping ontdekken.
  • Het is belangrijk om de druk van externe verwachtingen en vergelijking los te laten. We moeten ons niet langer laten beïnvloeden door de normen en definities van succes die de samenleving ons oplegt. Succes is een persoonlijke reis en het is aan ons om te bepalen wat het voor ons betekent. Het kan betekenen dat we ons hart volgen, ons creatieve potentieel ontwikkelen, anderen helpen, een positieve impact hebben op de wereld of simpelweg een gevoel van voldoening ervaren in alles wat we doen.
  • De weg naar het ontdekken van wat we werkelijk willen, kan hobbelig zijn. Het kan betekenen dat we afscheid moeten nemen van oude overtuigingen en patronen die ons tegenhouden. We moeten moedig genoeg zijn om verandering te omarmen en onze angsten te overwinnen. Het kan betekenen dat we nieuwe vaardigheden moeten leren, nieuwe mensen moeten ontmoeten en nieuwe kansen moeten grijpen.
  • Het belangrijkste is dat we geduldig en liefdevol voor onszelf zijn gedurende dit proces. Het ontdekken van wat we echt willen in het leven is een avontuurlijke reis van zelfontdekking en groei. Het is een proces van evolutie, waarbij we onszelf steeds beter leren kennen en steeds dichter bij onze ware bestemming komen.

Dus, als je jezelf afvraagt wat je wilt in het leven, wees niet ontmoedigd. Het is nooit te laat om de verbinding met jezelf te herstellen en je diepste verlangens te ontdekken. Sta open voor mogelijkheden, wees nieuwsgierig, wees moedig en volg je hart. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken wanneer je in harmonie bent met jezelf en leeft volgens je eigen ware verlangens.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.