Flow creëren: Willen, Denken en Doen Samenbrengen
Foto @Aleksandr Neplokhov

Flow creëren: Willen, Denken en Doen Samenbrengen

In ons dagelijks leven streven we allemaal naar rust en vervulling in alles wat we doen, of het nu gaat om onze carrière, relaties, of persoonlijke doelen. Maar vaak voelen we ons gefrustreerd als we merken dat onze acties niet overeenkomen met onze intenties, of als onze gedachten ons tegenhouden om vooruit te komen. In deze blog gaan we dieper in op het belang van het in lijn brengen van wat we willen, denken en doen, en hoe dit kan leiden tot meer rust en vervullend leven.

Het belang van congruentie

Congruentie, of het in lijn brengen van onze wensen, gedachten en acties, is essentieel voor het bereiken van onze doelen. Als deze aspecten niet op één lijn liggen, kunnen we vastlopen en het gevoel hebben dat we niet vooruitkomen. Het is net alsof je met de handrem aan een auto rijdt – we kunnen gas geven, maar we komen niet vooruit, in ieder geval niet op de snelheid die we zouden willen.

Angst, boosheid en frustratie

Angst en onzekerheid zijn veelvoorkomende klachten wanneer wat je wilt niet in lijn is met wat je doet. Dat gebeurt op twee manieren. Ten eerste, als je ervoor kiest om tegenstrijdige dingen te doen, ofwel op hetzelfde moment of na elkaar. Dit zorgt voor verwarrend gedrag voor je systeem, en dat kun je als mens vaak niet verdragen, omdat een deel van je eigenlijk iets anders wil (doen) en gefrustreerd raakt als het zich telkens gedwarsboomd voelt. Ten tweede, als je je gedraagt zoals je denkt dat je zou moeten, maar dit niet echt van harte doet. Dit leidt tot (sociaal) wenselijk gedrag, maar veroorzaakt veel spanning. In beide gevallen zijn je gedachten en gedrag niet in harmonie, waardoor je dingen doet die je eigenlijk niet wilt.

Dat gevoel van “dwang” leidt meestal tot angst en onzekerheid door een gevoel van machteloosheid, frustratie en boosheid.

Willen: De kracht van intentie

Onze verlangens en doelen vormen de basis van wat we willen in het leven. Het is belangrijk om duidelijk te definiëren wat we willen bereiken en waarom dit voor ons belangrijk is. Wanneer we een helder beeld hebben van onze doelen, hebben we een kompas om ons te leiden bij het nemen van beslissingen en het stellen van prioriteiten.

Denken: Overwinnen van beperkende overtuigingen

Onze gedachten kunnen krachtige hulpmiddelen zijn, maar ze kunnen ons ook belemmeren als we worden geplaagd door beperkende overtuigingen. Deze negatieve gedachten kunnen ons weerhouden om actie te ondernemen of ons te houden aan de beloftes die doen aan onszelf of anderen. Je zegt A, maar zolang je gedachten B zeggen zul je nooit A doen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze dynamiek en geloofsovertuigingen te kennen. En nog belangrijker, om beperkende overtuigen te vervangen door positieve, ondersteunende gedachten die ons stimuleren om te groeien.

Doen: Het nemen van actie

Uiteindelijk komt het allemaal neer op actie. Zonder actie blijven onze doelen slechts wensen. Het is belangrijk om consistent stappen te zetten in de richting van onze doelen, zelfs als dit betekent dat we uit onze comfortzone moeten stappen of obstakels moeten overwinnen. Door actie te ondernemen, vergroten we onze kansen op succes en vervulling.

Niets staat op zichzelf

Hoewel deze elementen op zichzelf bestaan, is het in lijn brengen ervan essentieel voor succes en vervulling in het leven. Elk element heeft invloed op de andere waardoor ze niet zonder elkaar niet effectief zijn.

Willen: Het hebben van duidelijke doelen en verlangens is de drijvende kracht achter actie. Zonder duidelijke doelen hebben we geen richting om naar toe te werken en kunnen we gemakkelijk verdwaald raken of vastlopen.

Denken: Onze gedachten bepalen onze overtuigingen en ons zelfbeeld, wat op zijn beurt onze acties beïnvloedt. Negatieve gedachten kunnen ons verlammen en ons weerhouden om actie te ondernemen, terwijl positieve gedachten ons kunnen motiveren en ons vertrouwen kunnen vergroten.

Doen: Actie is de sleutel tot vooruitgang en succes. Zelfs als we heldere doelen hebben en positieve gedachten koesteren, bereiken we niets zonder daadwerkelijke actie te ondernemen. Actie zet onze intenties om in werkelijkheid en brengt ons dichter bij onze doelen.

Zonder elkaar kunnen deze elementen dus niet optimaal functioneren.

Als we bijvoorbeeld duidelijke doelen hebben maar worden tegengehouden door beperkende overtuigingen, zullen we niet de actie ondernemen die nodig is om onze doelen te bereiken. Evenzo kunnen positieve gedachten ons motiveren, maar zonder een duidelijke richting (doelen) en actieplannen, komen we niet ver.

Echter, het is vaak moeilijk om alles op één lijn te brengen vanwege interne conflicten. Soms hebben we conflicterende verlangens of doelen binnen onszelf. Bijvoorbeeld, we willen misschien succesvol zijn in ons werk, maar tegelijkertijd ook meer tijd ons privéleven. Of we kunnen af willen vallen, maar tegelijktijdig ook een Bourgondiërs zijn of niet willen sporten. Dit kan leiden tot innerlijke strijd en moeilijkheden bij het nemen van beslissingen en het zetten van de juiste stappen.

Daarnaast kunnen factoren als beperkende overtuigingen, gebrek aan duidelijkheid, comfortzone een rol spelen bij het niet kunnen doen wat we willen. Externe omstandigheden zoals financiële beperkingen kunnen ook een rol spelen, net als het vasthouden aan bekende patronen.

Verandering vergt tijd en vastberadenheid. Door zelfbewustzijn en vastberadenheid kunnen we onze wensen, gedachten en acties op één lijn brengen en zo streven naar meer rust  en vervulling in ons leven.

Hoe brengen we ze op één lijn?

  • Zelfreflectie: Neem de tijd om te overdenken wat je echt wilt in het leven en wat je tegenhoudt om het te bereiken. Identificeer beperkende overtuigingen en zoek manieren om ze te vervangen door positieve gedachten.
  • Doelen stellen: Definieer duidelijke doelen en stel een plan op om ze te bereiken. Zorg ervoor dat je doelen in lijn zijn met je diepste verlangens en waarden.
  • Actie ondernemen: Zet concrete stappen om je doelen te bereiken, zelfs als het kleine stappen zijn. Consistente actie is de sleutel tot succes.
  • Flexibiliteit: Wees bereid om je aan te passen en je aanpak indien nodig aan te passen. Soms verandert wat we willen of onze omstandigheden, en het is belangrijk om flexibel te blijven.

 Samengevat

Het in lijn brengen van wat we willen, denken en doen is essentieel voor een succesvol en vervullend leven. Door duidelijke doelen te stellen, beperkende overtuigingen te overwinnen en actie te ondernemen die in lijn is met onze intenties, kunnen we onze intenties materialiseren en waarmaken.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.