Doe dit als je een gezonde relatie wilt
Elke relatie is anders, maar experts hebben een paar veelvoorkomende patronen van gezonde, bloeiende relaties geïdentificeerd. Denk aan: effectief en evenwichtige omgaan met conflicten, nieuwe dingen blijven toevoegen/beleven, een gevoel van veiligheid en stabiliteit ervaren en tal van andere groene vlaggen. In deze blog delen we graag tips over zaken die je zeker niet mag vergeten als een gezonde relatie wilt creëren en behouden.
Het enige wat niet onderhandelbaar is voor een gezonde relatie is jouw eigen groei en bloei
Sommige mensen interpreteren de stadia van daten verkeerd. Ze gaan ervan uit dat hun leven pas begint nadat ze hun ware liefdespartner hebben gevonden. Op de een of andere manier hebben ze het idee dat het leven pas écht leuk wordt als ze een relatie hebben. Dat is natuurlijk een groot misverstand; in feite is dat precies het tegenovergestelde van wat je zou moeten willen/denken als je (later) een gezonde relatie wilt creëren.
Een niet-onderhandelbaar feit voor iedereen zou moeten zijn om eerst je eigen leven op orde te hebben en ervoor te zorgen dat je leven naar tevreden verloopt voordat je jezelf aan een ander mens hecht. Dit betekent dat je verschillende aspecten van je leven op orde moet stellen voordat je op zoek gaat naar een partner en zeker voordat je een serieuze relatie aangaat. Zorg bijvoorbeeld dat je een leuke en stabiele vriendengroep hebt en zoek werk die je plezier en energie geeft.
Oude Afrikaanse wijzen zeggen “it takes a village to raise a child”, maar er is ook een dorp voor nodig om een relatie in stand te houden. Als je niet je eigen netwerk/kring vrienden, hobby’s, gewoontes en passies hebt voordat je een relatie aangaat, is de kans klein dat de relatie stabiel zal zijn laat staan lang zal duren. Met andere woorden: je moet geen ‘wielklem’ willen zijn en de enige manier om dat te voorkomen is door een eigen leven te hebben vóór en tijdens de relatie. Koppels die geen eigen leven/activiteiten naast de relatie hebben lopen het risico codependent te worden. Codependentie is een aanpassingsgedrag waarbij je onbewust de wensen en verlangens van anderen, ten koste van jezelf, boven jouw eigen behoeften stelt, wat de relatie onder negatieve spanning kan zetten. Naar schatting lijdt zo’n 15% van de Nederlanders aan codependentie, vaak zonder dit zelf door te hebben.
Kortom, het opgeven van je reis naar zelfontdekking – waarvan er tenminste een deel tijdens me-time moet plaatsvinden – is het opgeven van een van de rijkste dimensies van het leven. Dat gezegd hebbende, besteed tijd aan het verkennen van je eigen interesses en het leren kennen van jezelf voordat je in iemand anders investeert; dit zal je helpen om de individualiteit in de relatie te behouden en de relatie rijker te maken. Zie het als het inrichten van een huis dat volledig is gebouwd in plaats van een huis dat half af is, je wilt tenslotte niet in een huis wonen dat elk moment kan instorten.
Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van Relatieproblemen…
- Love Rescue Relatiecoaching: als ervaren en gecertificeerde relatiecoach begeleidt Mami Veza met het programma ‘Love Rescue Relactiecoaching‘ koppels om niet alleen hun relatie te verbeteren (waardoor het evenwichtiger, liefdevoller en communicatiever wordt), maar ook om een geheel nieuw niveau van geluk en vervulling binnen jullie relatie te creëren. Het einddoel? Het voorkomen van een (echt)scheiding en het creëren van een liefdevolle en vreugdevolle relatie waarin jullie jezelf kunnen zijn en het gevoel hebben gehoord, geliefd en erkend te worden. Meer informatie >>>
- Boek een vrijblijvend Oriëntatiesessie >>
- Meld je aan voor de OAKZine en ontvang maandelijks gratis tips en adviezen. >>
- Lees meer over onze andere ‘Oplossingen’ >>