Samen Door Dik en Dun: Het Geheim Van Een Duurzame Relatie
Of je nu een nieuwe relatie hebt of al jaren samen/getrouwd bent, door een crisis gaan met je partner kan een reeks (nieuwe) uitdagingen met zich meebrengen die je waarschijnlijk, net als een pandemie, nog nooit eerder hebt meegemaakt. Hoe doorsta je samen deze en andere (toekomstige) uitdagende tijden? Wat moet je doen, en wat moet je vooral laten? In deze blog delen we 10 tips die jullie zullen helpen zelfs de aller modderigste tijden in de relatie te overwinnen.
De 10 tips die we hieronder met je delen zijn gebaseerd op het onderzoek van de Universiteit van Exeter uit 2018 naar ‘de ingrediënten van een duurzame relatie’. In het onderzoek heeft men gekeken naar de gewoonten van 55 stellen (sommige gescheiden en sommige nog steeds gelukkig samen). Hieruit stelde het onderzoeksteam vast dat de gelukkigste, meest duurzame relaties een aantal kwaliteiten en relatievaardigheden met elkaar gemeen hadden. Het ging hier om elementen als respect, gedeelde interesses, humor en het koesteren van realistische verwachtingen richting de partner.
Van rustig vaarwater naar een crisis…
Vroeg of laat krijgen de meeste stellen te maken met roerige tijden in de relatie. Dit gebeurt wanneer een koppel een overgangsperiode doormaakt en een verandering nodig heeft. Iedere relatie heeft zo nu en dan een update nodig en dat kan voor spanningen binnen de relatie zorgen. Een relatiecrisis is dus niets om van in paniek te raken. Waar je je wel zorgen over moet maken, is hoe jullie met de crisis omgaan.
Als je merkt dat je de ander alle schuld geeft van de situatie of de omstandigheden die stress veroorzaken negeert, is het goed na te gaan waarom je dat gedrag vertoont.
Ander ongezond gedrag is simpelweg geloven dat ieder crisis het einde van je relatie kan zijn, of blindelings vertrouwen op bepaalde overtuigingen die de band die je hebt met je partner aantasten. Na een paar jaar in dezelfde relatie te zijn geweest, is het normaal dat je samen voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Misschien krijgen jullie met situaties te maken die je nooit had zien aankomen. Ook dat is normaal. Het geheim blijft: weten hoe je daar productief mee omgaat.
10 Tips van stellen die door dik en dun bij elkaar blijven…
In de afgelopen jaren heeft onderzoek aangetoond wat langdurige relaties helpt te gedijen. Hieronder delen we deze elementen met je in de hoop dat deze jullie relatie helpt te floreren en jullie de minder fijne tijden samen helpt te doostaan.
-
Heb een teammentaliteit.
In het onderzoek konden stellen die de tand des tijds hebben doorstaan, stressvolle situaties als team benaderen. Of een geliefde nu ziek is, financieel is vastgelopen, het is belangrijk dat beide partners de situatie behandelen als iets dat ze samen aanpakken (niet als individuen). Je doet en doorstaat dit samen.
-
Doe dingen die jullie vriendschapsband met elkaar bevordert.
Stellen die floreren, konden in de loop van de tijd plezier met elkaar blijven hebben, zelfs als de jaren verstreken. Probeer luchtig plezier te hebben tijdens stressvolle (en soms een beetje saaie) tijden. Bijvoorbeeld: plan een avondje samen met een meer gangenmaaltijd die je samen kookt, kies een (nieuwe) hobby om samen te proberen of maak samen een mooie, lange wandeling om te vertragen en echt met elkaar in contact te komen.
-
Kijk uit naar de toekomst door samen plannen te maken.
Een andere veel voorkomende gewoonte onder de langdurige paren was het vermogen om vooruit te kijken. Herinner jezelf eraan dat deze sombere tijden slechts tijdelijk zijn. Plannen hebben om naar uit te kijken, kan als een baken van hoop dienen. Of het nu gaat om het maken van een lijst met kleine dingen waar je naar uitkijkt om samen te doen, het boeken van je volgende vakantie, of het nadenken over wat je individuele en gedeelde doelen zijn voor de komende vijf jaar. Plannen voor de toekomst kan ervoor zorgen dat jij en je partner een hechter band met elkaar krijgen.
-
Houd de verwachtingen realistisch.
Stellen die samenblijven, waren meestal degenen die realistischer waren. Tegenwoordig betekent dat begrijpen dat de boog bij iedereen aardig gespannen is, of het nu fysiek, mentaal of spiritueel is. We moeten dus realistisch en eerlijk zijn over onze verwachtingen van elkaar. Het is volkomen normaal en natuurlijk om gevoelens van boosheid en frustratie te ervaren. Probeer meelevend en vergevingsgezind te blijven voor elkaar. Door de communicatie te laten stromen terwijl jullie door moeilijke situaties navigeren, blijft iedereen evenwichtig in het geloof om de problemen in gezamenlijkheid op te lossen.
-
Zoek naar het beste in je partner.
Het beste in je partner blijven zien, was een andere belangrijke eigenschap van de paren die bij elkaar blijven. Mededogen beoefenen kan ook helpen om dingen in het juiste perspectief te houden: nogmaals, in tijden van spanning, kunnen zelfs de kleinste dingen tot grote ruzies leiden. Onthoud op die momenten dat iedereen zijn best doet. Je kunt er zelfs een activiteit van maken door elk een lijst te maken van dingen die je leuk vindt aan de ander en deze opzoeken in moeilijke tijden.
-
Laat zien dat je om elkaar geeft.
Tijd samen doorbrengen biedt veel mogelijkheden om leuke dingen voor elkaar te doen die laten zien dat je om elkaar geeft. Dit kan een grote rol spelen bij het bij elkaar houden van koppels door tegenspoed. Dit hoeft niet extravagant te zijn! Het kan zo simpel zijn als het inschenken van hun koffie, voor het avondeten zorgen (misschien hun favoriete maaltijd maken?). Of pak een huishoudelijke klus aan waarvan je weet dat je partner er niet zo van houdt op die op zich te nemen.
-
Communicatie is de sleutel.
Stellen in florerende relaties hebben de neiging om open en eerlijk te communiceren. Het is in tijden van stress en spanning belangrijker dan ooit om effectief te communiceren, aangezien emoties van angst vaak hoog zijn en geduld laag is. Wees eerlijk tegen je partner over hoe je je voelt, en sta natuurlijk ook open voor wat zij te zeggen hebben. Stel vragen, wees nieuwsgierig en ga er nooit vanuit dat je al weet wat je partner denkt zonder het eerst te vragen.
-
Maak een belofte om samen en sterker uit deze stressvolle tijd te komen.
Intentie is een krachtig iets. In het onderzoek waren de sterkste stellen degenen die een sterke band met elkaar en hun gezin hadden. Zeg tegen elkaar dat jullie van plan zijn deze moeilijke tijd samen door te komen en neem de nodige stappen om eventuele problemen op te lossen. De situatie erkennen en je inzetten om samen verder te komen, kan je dichterbij brengen en je gevoel als team versterken.
-
Wees flexibel.
Stellen die samen door dik en dun gaan, zijn degenen die zich kunnen aanpassen. Naarmate de omstandigheden binnen de relatie veranderen, hebben we allemaal geduld en flexibiliteit nodig. Soms kunnen deze veranderingen van invloed zijn op wat jij of je partner nodig heeft; probeer open te blijven voor de veranderingen – in je stemming en dagelijkse routines.
-
Zorg voor steun buiten de relatie.
‘Last but not least’ hadden de paren die langdurig bij elkaar bleven hulp van buitenaf. Vooral in moeilijke tijden is het belangrijk om andere bronnen van steun te hebben buiten je relatie. Deze hulp en steun kan komen van vrienden, familie of van een relatiespecialist.
Breng wat tijd met je partner door en denk samen na over deze 10 punten, en zoek uit of er iets is dat je samen kunt aanpakken.
Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van Relatieproblemen…
- Love Rescue Relatiecoaching: als ervaren en gecertificeerde relatiecoach begeleidt Mami Veza met het programma ‘Love Rescue Relactiecoaching‘ koppels om niet alleen hun relatie te verbeteren (waardoor het evenwichtiger, liefdevoller en communicatiever wordt), maar ook om een geheel nieuw niveau van geluk en vervulling binnen jullie relatie te creëren. Het einddoel? Meer informatie >>>
- Boek een vrijblijvend Oriëntatiesessie >>
- Meld je aan voor de OAKZine en ontvang maandelijks gratis tips en adviezen. >>
- Lees meer over onze andere ‘Oplossingen’ >>