10 Angsten transformeren in kracht
Dit artikel is een vervolg op het artikel ‘9 Redenen om je hart te openen en je angsten te transformeren’. In dat artikel concluderen we dat, om het leven te leiden dat ons een gevoel van voldoening geeft, moeten we oncomfortabele emoties leren doorleven en overstijgen. Dat doen we door de ‘bagage’ die we meeslepen, los te leren laten. Loslaten betekent: je diepste angsten en onzekerheden onder ogen durven zien en de keus maken je niet door deze emoties te laten leiden door te handelen naar je diepste wensen. Dit artikel geeft inzicht in hoe je dit doet.
Naar je hart luisteren
Naar je hart luisteren is een van de krachtigste manieren om het maken van authentieke keuzes mogelijk te maken en de belemmerende stemmen van angst in je hoofd tot rust te brengen. Als je je hart volgt, creëer je rust en vrede, ontsteek je de vlam van je passie voor het leven en ontdek je je levensdoel. In deze drieluik krijg je de handvatten die je nodig hebt om angsten om te buigen naar kracht door meer naar hart te luisteren.
Wat angst niet is …
We zijn het er allemaal over eens dat angst geen prettige emotie is. Om je angsten beter te begrijpen moeten we eerst definiëren wat angst niet is. Het is niet geruststellend, koesterend, ontspannend of rustgevend. Angst is schrijnend en oncomfortabel. Van angsten willen we zo snel mogelijk af.
Wat is angst dan wel?
Bangheid, stress, vrees, twijfel, schrik, paniek, onbehagen, beklemming, benauwdheid, zorgen – ze zijn allemaal aan elkaar gerelateerd. Het zijn menselijke emoties die worden veroorzaakt door een waargenomen fysieke of emotionele bedreiging. Overlevingsmechanismen die ons lichaam het signaal geven om te reageren op gevaar met een vecht- of vluchtreactie. Dat is de basisfunctie van angst: waken over onze overlevingskansen door ervoor te zorgen dat we ‘gevaar’ tijdig signaleren; er tegen vechten of ervan wegrennen. Zo blijven we ons veilig voelen. Daarom is angst een emotie is die we regelmatig tegenkomen.
Overleven…
Het ingewikkelde aan deze emotie is echter dat het ons niet altijd behoedt van daadwerkelijk gevaar. Sommige angsten gaan namelijk over situaties en resultaten die we ‘vrezen’ zonder dat ze daadwerkelijk plaats hebben gevonden. Daarnaast wordt angst door iedereen anders ervaren: iedereen is bang voor verschillende dingen en het beïnvloedt ons op een andere manier. Doordat we het in iedere situatie op verschillende manieren voelen, ontwikkelen we verschillende strategieën om met deze emotie om te gaan. Deze strategieën kunnen constructief zijn: denk aan het ontwikkelen van van moed, compassie en doorzettingsvermogen, prioriteit maken van je gezondheid, timemanagement, mediteren, enzovoort. Destructieve strategieën zijn onder meer conflictvermijding, slachtoffergedrag, passiviteit, zelfsabotage en verslavingen aan cocaïne, drugs, tv, internet, sociale contacten, alcohol, roken, geld uitgeven of eten.
Hoe doorbreek je het patroon van angst?
Angst heeft het vermogen om onze emoties te beïnvloeden en daarmee twijfel en verwarring te zaaien over onze beleving van een situatie. Hierdoor heeft het een remmende werking op het bereiken van onze doelen. Maar hoe weet je dat je leven door angst wordt gestuurd? Wat zijn de tekenen? En nog belangrijker, hoe doorbreek je dit patroon? Ik geef je 10 handvatten.
-
Je streeft tevergeefs naar een onmogelijke standaard van perfectie.
Als je bang bent voor kritiek, falen en afwijzing, houd je jezelf klein door perfect te willen zijn. Je kunt bijvoorbeeld pas naar bed als de was is opgeruimd en alle e-mails beantwoord zijn. Wat we in dit proces vergeten, is dat het streven naar perfectie ons ook weghoudt van wat we het allerliefst willen: rust, er kunnen zijn voor onze dierbaren, echte intimiteit, gezien worden, liefde en acceptatie ervaren voor ons wie zijn en hoe we ons van moment tot moment voelen.
In de transformatie van deze angst naar kracht leer je te ervaren dat je goed genoeg bent zoals je nú bent.
- Je neemt genoegen met minder.
Als je bang bent om risico’s te nemen en te gaan voor wat je echt wilt, dan overtuig je jezelf ervan dat je huidige leven het beste is wat je ooit zult kunnen bereiken. Je bent niet tevreden met je relatie, je werk, je gezondheid en je sombere gemoedstoestanden. En toch sluit je compromissen, onder het mom van ‘realistisch’ zijn. Als angst de hoofdrol speelt in je leven, vergeet je hoe je moet dromen. Genoegen nemen met de situatie waar je in zit, is een teken van de angst dat wat je hoopt te bereiken misschien onmogelijk is.
In de transformatie van deze angst naar kracht leer je te streven naar een vervullend leven waar er volop ruimte is voor groei en welzijn: met liefdevolle relaties, meer vitaliteit, werk dat je een gevoel van vervulling geeft, etc.
- Je zegt ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt.
Als je bang bent om mensen teleur te stellen of bang bent dat je afgewezen wordt als je geen ‘ja’ zegt, val je terug op gedrag dat is gebaseerd op angst en zelfopoffering. Vroeg of laat leidt dit tot gevoelens van angst en stress.
In de transformatie van deze angst naar kracht zeg je ‘nee’ uit liefde voor jezelf en ander. Een oprechte ‘nee’ biedt op lange termijn meer ruimte en kansen voor groei en creativiteit voor iedereen dan een valse ‘ja’. Dit betekent niet dat je nooit meer vrijgevig, gul of dienstbaar aan anderen kunt zijn. Het betekent dat de dienstbaarheid voortkomt uit een oprechte motivatie die is gebaseerd op liefde en plezier in plaats van een op angst gebaseerde verplichting waardoor je met wrange gevoelens ‘ja’ zegt.
- Je zegt nee terwijl je eigenlijk ja bedoelt.
Als je bang bent, neem je waarschijnlijk geen risico’s. Zo zou je het verlangen kunnen voelen om je eigen bedrijf te beginnen, de vrouw of man van je dromen mee uit te vragen, een bucketlist-reis te maken, van baan te veranderen of een nieuwe opleiding te volgen. Maar je doet het niet omdat je bang bent om te falen, afgewezen te worden, dingen te starten die je misschien niet af kunt maken en uit je comfortzone te moeten komen.
Hoe je dit transformeert: dit soort angsten kun je alleen overstijgen door je hart het voortouw te laten nemen. Als je vertrouwen hebt, durf je sprongen in het diepe te maken. Je durft dan ‘ja’ te zeggen tegen de kansen die op je pad komen. Kortom, alleen via het hart kunnen we de verlangens die we koesteren realiseren.
- Je verdooft jezelf met alcohol, eten, drugs, geld uitgeven, seks, een druk sociaal leven, TV kijken, steeds dingen willen doen voor de ‘kick’.
Angst komt voort uit innerlijke pijn. Het is een proces dat zich kan uiten in de vorm van een depressie, rusteloosheid, slapeloosheid, hulpeloosheid, frustratie, verdriet, eenzaamheid en vermoeidheid. Om deze innerlijke pijn te ontlopen, zoeken we uitwegen in verslavend en verdovend gedrag. Dit zorgt echter alleen voor een tijdelijke pleister op de wond. De destructieve aard van die pleister leidt vaak tot nog meer pijn.
Als je je jezelf toestaat je angsten onder ogen te zien, heb je geen alcohol, sigaretten, overmatig eten, ‘workaholisme’, pijnstillers of andere verdovende afleiding meer nodig. Je ontwikkelt de moed om het transformerend werk te doen dat nodig is om niet meer door angst geleefd te worden. Dit werk begint met het luisteren naar het verhaal dat je hart je wil vertellen. Waar loop je liever voor weg?
- Je stelt dingen uit..
Als je bang bent om jezelf in het midden van de arena van je leven te plaatsen, zul je altijd aan de zijlijn blijven staan en zal het leven je altijd overkomen. Aan de zijlijn staan voelt veiliger omdat het je de verantwoordelijkheid ontneemt om te moeten handelen. Dat voelt veiliger. Hierdoor ga je acties en taken uitstellen.
Als je je angsten onder ogen durft te zien en aangaat bestrijd je je uitstelgedrag door de focus te leggen op het eindresultaat dat je wilt bereiken. Dat zal de motivatie vormen voor een actievere houding om dit resultaat te behalen. Lijkt een bepaalde stap je te groot en daardoor te angstig? Neem kleinere stappen: in plaats van een hele opleiding te volgen, kun je ook met een module beginnen. Wil je alleen op wereldreis? Begin met een weekendje in je eigen regio en breid dit uit.
- Je raakt verlamd en doet ‘niets’…
Als je bang bent, vermijd je het nemen van beslissingen over veranderingen waarvan je diep in je hart weet dat ze ‘eigenlijk’ goed voor je zouden zijn. Je intuïtie zou je bijvoorbeeld kunnen ‘seinen’ dat het tijd is om die giftige persoon of die energieslurpende baan vaarwel te zeggen, je grenzen beter aan te geven of nu echt prioriteit te maken van je gezondheid en te gaan sporten. Maar je bent doodsbang om deze verandering door te voeren omdat je onzeker bent over de gevolgen van deze stap.
Wat je echter aan de andere kant van angst zult ontdekken, is dat je onzekerheid de kans biedt om te groeien naar naar een staat van zijn waar meer welzijn mogelijk wordt. Je weet niet wat de toekomst brengt – en dus zul open moeten staan voor alle mogelijke scenario’s: niet alleen de doemscenario’s, maar ook de mooie. En dat zou wel eens iets kunnen zijn waar je op hoopt: het realiseren van je diepste wens.
- Je wordt een controlfreak…
Als je bang bent, heb je de behoefte om alles onder controle te hebben. Dat geeft een gevoel van schijnveiligheid. Je gaat daardoor alles managen. Je denkt ten onrechte dat je in een vijandig, willekeurig universum leeft dat erop uit is om je pijn te doen en dat je dus zoveel mogelijk grip op de omstandigheden moet houden. Je gelooft dat dingen alleen goed kunnen gaan als jij ze zelf regelt. Als jij het stuurwiel niet met beide handen vastpakt, beland je in een ravijn.
Wil je deze angst leren loslaten? Leer erop te vertrouwen dat we in een doelgericht universum leven. Het leven is intelligent – alles wat er gebeurt (fijn of oncomfortabel) – helpt je om te groeien als persoon. Zelfs als het niet de groei is die je ‘ego’ wil. Als je de reis naar je hart maakt ga je van angst naar hoop en vertrouwen. Dan kun je ontspannen, jezelf overgeven aan de stroom van het leven en accepteren wat er is.
- Je snoert jezelf de mond…
Als je in angst leeft, heb je de neiging om je niet uit te spreken, valse bescheidenheid te tonen, verlegen te zijn, je mening niet te delen en je mond dicht te houden in situaties waar je je stem zou moeten laten horen. Het gevolg is dat je niet opkomt voor waar je in gelooft. Je vertelt het mensen niet als ze je gevoelens kwetsen.
Als je het hart leiding laat nemen, word je aangemoedigd om de natuurlijke stem die in je klinkt te respecteren, te waarderen en volume te geven zodat jouw stem gehoord kan worden. Hierdoor kun je steeds meer leven in lijn met je ware zelf.
- Je wordt ziek…
Angst is niet alleen een oncomfortabele emotie die je weerhoudt je hart en dromen te volgen: het veroorzaakt ook stressreacties in je lichaam die het risico op ziekte verhogen en het zelfhelend vermogen van het lichaam verlagen. Angstige mensen hebben meer kans op hartaanvallen, kanker, diabetes, auto-immuunziekten, ontstekingsaandoeningen, chronische pijn en zelfs verkoudheid. Ze hebben ook meer kans op slapeloosheid, een laag energieniveau, overgewicht, duizeligheid, hoofdpijn, rugpijn, een verminderd libido en maag- en darmklachten.
Wil je leven en je lichaam helen? Ga terug naar de basis van wie jij bent. Vind antwoorden op de volgende vragen en handel om dit veranderen, alleen zo creëer je meer rust in je leven en lijf. Dus: wat zijn de grootste stressfactoren in je leven? Hoe kun je je hiervan ontdoen? Wie of wat heb je hiervoor nodig? Onthoud: je kunt alle obstakels overwinnen en volledig helen door meer ruimte voor rust en positiviteit in in je leven creëren.
Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van je angsten…
- Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>
- Boek een vrijblijvend Oriëntatiesessie >>
- Meld je aan voor de OAKZine en ontvang maandelijks gratis tips en adviezen. >>
- Lees meer over onze andere ‘Oplossingen’ >>